diamond challenge moldova

For High School Entrepreneurs

„Diamond Challenge Moldova te face antreprenor de pe băncile liceului”. Un interviu cu Sandu Briceac, absolvent al ediției II și III.

Leave a comment

A fost un an frumos, plin cu de toate: finale memorabile, câștiguri internaționale, mândrii  transatlantice. Pe sfârșit de an, mai facem o ultimă „călătorie” virtuală, peste Prut, să ne mai aducem aminte de câteva momente frumoase alături de Sandu Briceac, absolvent a două ediții „Diamond Challenge Moldova”, deja student în anul I la Inginerie Energetică, la Universitatea Politehnică București. 

Hai să facem o călătorie în timp. Sandu, ce anume te-a adus la Diamond Challenge Moldova, pentru prima dată în 2014 și apoi, în 2015?

Fiind încă la liceu în clasa a 11-a, mă tot urmărea un soi de „plictiseala” în afara orelor petrecute la școală, astfel, împreună cu un coleg, am hotărât să ne înscriem la Diamond Challenge Moldova.

Deja la a 2-a ediție, factorul motivant a fost cu totul altul, și anume faptul că participarea în prima ediție ne-a adus un car de experiență și cunoștințe noi care puteau fi implementate direct într-o idee nouă de business, și desigur, nu în ultimul rând, și premiul mare, care pe lângă cel bănesc are și partea mai frumoasă – plecarea în SUA, ceea ce pentru mine era un vis de când eram mic copil.

12184102_542181599265063_8997706333201993103_o

Care sunt cele mai importante lucruri pe care le-ai învățat participând în tocmai două ediții DCM?

Participarea la DCM mi-a deschis într-o oarecare măsură ochii. Am început să privesc lumea businessului altfel. Pe parcursul a două weekenduri de training-uri organizate de echipa INVENTO și Diamond Challenge Moldova, am avut în fața mea oameni frumoși la chip și suflet, oameni profesioniști în diverse domenii, care mi-au împărtășit atât mie, cât și altor participanți, din experiențele și secretele lor în business și managementul afacerilor. Despre cum să-ți organizezi corect timpul pentru a reuși mereu, cum să fii un orator bun și încrezut în sine, sau cum să îți formezi corect un concept de afacere sunt doar câteva teme din mulțimea celor abordate în cadrul trainingurilor. Cel mai util, dar și atractiv lucru învățat a fost „Lean Canvas” – o metodă simplă, dar foarte eficientă, de organizare a unui plan de afacere, de care am rămas impresionat. Și ca să nu uit, tot aici mi-am mai format o deprindere importantă, și anume verificarea zilnică a poștei electronice. De altfel, un lucru absolut necesar, mai ales oamenilor de afacere.

12698593_577758812374008_2371557869724764569_o

Povestește-ne despre cum au evoluat afacerile concepute atunci. 

Cele două idei de afaceri cu care am participat la edițiile concursului Diamond Challenge Moldova, din păcate nu au avut o „viață” prea lungă, și neavând susținere financiară pentru un start-up, am renunțat la ele. Însă, cu toate acestea una dintre cele două a reușit să prindă viață și să o dezvoltăm împreună cu colegul meu, Vlad Bunu, la care lucrăm și acum. Este vorba despre „MIBLE” – un studio de Graphic și Web Design, care în orice moment îți poate veni în ajutor cu orice fel de material publicitar sau informativ, la prețuri mai joase decât cele stabilite deja pe piața domeniului dat. La început a fost cam dificil cu primii clienți, deoarece nu aveam o experiență foarte mare în domeniu, respectiv veniturile erau destul de modeste. Cu timpul, am ajuns să dezvoltăm MIBLE pînă la un anumit nivel în care clienții noștri au început să ne recomande prietenilor și astăzi am ajuns să lucrăm și la nivel internațional, cu astfel de țări precum Italia, SUA, România sau Turcia.

Cum îi ajută pe tineri această provocare de a-și încerca abilitățile de antreprenori încă de pe băncile școlii?

Antreprenoriatul este probabil unul din lucrurile principale care trebuie însușite în viață, și chiar aș fi de părerea că ar trebui introdusă o disciplină nouă în școli, măcar cu statut opțional. Fiind în liceu, și neavând o sursă de venit, Diamond Challenge este într-adevăr o provocare pentru liceeni, deoarece are o mulțime de avantaje. Nu știi niciodată de ce ești în stare până nu ieși din propria zonă de comfort. Această șansă o poate obține oricine care participă în cadrul acestei competiții, deoarece aici îți dezvolți spiritul competitiv, îți pornești ingeniozitatea și creativitatea la putere maximă, doar pentru a arăta că ești cel mai bun dintre cei mai buni, iar acest lucru te ajută ulterior în viață, pentru că vei ști deja cum să obții ceea ce-ți dorești, cum să te evidențiezi din mulțime și să-ți dezvolți acel spirit de antreprenor în tine încă de pe băncile școlii. Acest lucru ar putea fi calificat ca unul dintre cele mai importante avantaje ale participării la DCM devii antreprenor încă din liceu.

12711202_577765839039972_8682575216040631350_o

Deși e cam devreme să te întrebăm, dar totuși, ce posibiltăți există de a deschide o afacere în România?

Actualmente, fiind student în România, la Universitatea Politehnică din București, reușesc cu greu să mă dedic antreprenoriatului. Cu toate acestea, sămânța de antreprenor existentă în mine mi-a permis să observ faptul că, fiind student basarabean în România dispui de timp și spațiu pentru a da naștere unei mici idei de business. De ce spun asta? Pentru că există o mulțime de chestii care sunt ușor de implementat, dat fiind faptul că multe produse sau servicii de acolo sunt foarte costisitoare, sau mă rog, costisitoare pentru un student fără bursă (exemplu: creion cu mină – 25 lei, față de 12 lei în RM), respectiv față de Republica Moldova îți poți câștiga ușor niște bani de buzunar care nu vor încurca deloc. Pe lîngă asta dacă ești o persoană foarte ingenioasă poți cu ușurință inventa ceva nou și pune în practică. Despre aspectele legale ale inițierii unei noi afaceri pe teritoriul României nu cunosc foarte multe, doarece sunt proaspăt venit acolo, însă, pe parcurs, neapărat voi căuta informații la acest capitol, atât pentru mine personal,cât  și pentru a le împărtăși cu alți colegi de-ai mei.

image

Cum crezi, studiile pe care le urmezi se pot împăca potențial cu antreprenoriatul?

Domeniul pe care îl studiez – energetica – nu permite spre regret să inițiezi un business personal foarte curând după obținerea licenței. Cu toate acestea, pe viitor, aș vrea să am o afacere proprie, poate nu în domeniul energetic, dar cel puțin care să îmi genereze o nouă sursă de venit stabilă. Oricum, materiile pe care le studiez, țin de domenii mai generale, precum IT, Grafică, Economie iar acestea pot ajuta nemijlocit la crearea unei afaceri de familie.

Și pe final… Cutiuța cu sfaturi:

Actualilor colegi participanți în concurs (colegi deoarece DCM creează parteneriate, cunoștințe noi, dar și prietenii frumoase – lucru de reținut), cât și viitorilor participanți, aș vrea să le transmit că dacă nu visați și nu credeți în ideea voastră de business ea nu va înflori, precum nu înflorește o floare fără lumina și căldura soarelui. Respectiv, vă doresc să fiți voi soarele care încălzește acea idee minunată a voastră. Da, ideea voastră e genială de vreme ce ați ajuns în acest concurs, iar pe această cale țin să vă urez multă baftă. Nu ratați edițiile viitoare, pentru că nu aveți absolut nimic de pierdut. Puneți la treabă echipa INVENTO, care sunt niște persoane absolut minunate, cât și trainerii, sponsorii și partenerii acestui minunat concurs ce merită tot respectul, și cărora, personal aș vrea să le mulțumesc pentru oportunitatea oferită în anii de liceu, ani pe care aș vrea să-i întorc pentru a putea participa alături de voi, dragi „diamante” ale acestui concurs. Străluciți la maxim! Mult succes.

 „Diamond Challenge Moldova” este implementat de către A.O. INVENTO cu susținerea financiară a University of Delaware – Horn Program in Entrepreneurship, a Secției Afaceri Publice a Ambasadei Statelor Unite în Republica Moldova și cu suportul a Dreamups Innovation Campus și a Corpului Păcii în Moldova.”

 

 

Leave a comment