diamond challenge moldova

For High School Entrepreneurs

Se spune că: „Diamond Challenge îți arată cum e să fii un bun antreprenor ”. Interviu cu Nicolae Stroncea

1 Comment

Diamonds are a girls best friend. Our best friends are also diamonds… our diamond challengers.

Am devenit și noi nostalgici de la o vreme, exact ca o mamă care-și petrece copiii de acasă. Dar mândri! Atât de mândri de succesele lor. Și ne-am spus că ‘om face bine dacă am împărți cu voi un pic din mândria noastră. De azi, pe blogușorul DCM, veți găsi și interviuri cu diamond challengerii noștri.

„Ho Ho Ho”, cam așa și-au făcut apariția pe scena de la finala națională Diamond Challenge Moldova 2015 băieții de la SantaExpress, care au cucerit juriul nostru (și copiii din ei), propunându-le servicii de magie, dacă vreți. Mai exact, Moși Crăciuni plini de carizmă la comandă. Ce distracție! (noroc de amintiri)

Astăzi răsfoim amintiri, împărțim sfaturi valoroase (pe gratuit) și vedem unde pe harta politică a lumii se află la moment Nicolae Stroncea, absolvent al celei de-a doua ediții Diamond Challenge Moldova și membru al echipei Santa Express.

1797327_1024752147592344_7214562332308161337_n

 Ce te-a determinat din start să te înscrii în competiția Diamond Challenge Moldova?

Liviu Nemțanu, colegul meu, mi-a propus să participăm împreună în competiție. Premisa proiectului suna foarte interesant, și, fiindcă nu am făcut nimic similar înainte de asta, I thought I’d give it a shot. (traducere: „m-am gândit să încerc”)

 

 

 

Care sunt cele mai importante lucruri pe care le-ai învățat participând în competiție?

  •     Asigură-te că toată echipa e pasionată de ideea voastră. Ne-am văzut cu Liviu pentru 2-3 săptămâni, timp în care eu îi propuneam idei care mie îmi plăceau, iar el le respingea pe motiv că „parcă lipsea ceva”, și invers. În sfârșit, cînd Liviu a menționat ideea cu „Santa Express” am simțit acel click și acel sentiment de reciprocitate –  ambii ne doream tare să realizăm proiectul. Anume pentru că eram pasionați de idee, Liviu a stat odată până la 2 de noapte, iarna, cu mânile înghețate, lipind flyere pe stâlpi și prin cartiere. Anume așa noi am stat o săptămână întreagă până la vreo 3 de noapte, cizelând ideea, postând anunțuri pe 999.md cum că avem nevoie de Moși și, apoi plimbându-ne în ziua de Revelion prin tot Chișinăul împreună cu Moșul.
  •       Fii gata de faptul că niciun plan nu merge conform planului. Fă o listă cu toate lucrurile care pot merge prost, fiindcă cel mai probabil așa și se va întâmpla. Gîndește-te apoi cum să le soluționezi și cum să anticipezi riscurile.

 

DCM 1

Și cum totuși s-a dezvoltat afacerea voastră atunci, în ajun de revelion? Se pare că pentru voi, în pofida temperaturilor scăzute de afară, iarna anume că a fost sezonul fierbinte.

Am ales ideea, și am lucrat la planul afacerii timp de vreo două săptămîni. Am analizat și am ales publicul-țintă, canalele și fluxurile de venit. După ce am înțeles ce exact ne dorim să obținem, cum, prin ce ne diferențim, am decis să implementăm proiectul. Am început să postăm pe 999.md și makler.md  cum că eram în căutare de Moși Crăciuni, ne-am apucat să scriem un scenariu cu poezii, jocuri, etc. Mergeam în fiecare seară în oraș în Piața Marii Adunări Naționale și împărțeam câte 100 de flyere despre SantaExpress. În total am împărțit peste 600, cred. Când au început să apară comenzile, am luat o hartă a Chișinăului, și am stabilit cel mai bun traseu pentru fiecare Moș, astfel încât să acopere cât mai mult teritoriu în cât mai puțin timp posibil. În ziua de Revelion, am aflat că sfera serviciilor date este foarte profitabilă, dar și că necesită foarte mult efort și… da, e stresant.
Cum îi ajută pe tineri această provocare de a-și încerca abilitățile de antreprenori încă de pe băncile școlii?

Diamond Challenge Moldova m-a învățat importanța organizării timpului, planificării, a unui pitch bun și convingător. Cel mai important însă, este că DCM îți arată cum e să fii un bun antreprenor, și dacă merită să faci asta, cum s-ar spune, cu normă deplină sau full-time. Înainte să iau parte în acest proiect, nu eram sigur ce profesie să aleg. Probabil aș fi fost inginger. După DCM știu că voi fi antreprenor în sfera IT.

10827914_424759301007294_5801817673846112887_o
Cum se dezvoltă în Europa față de aici, antreprenoriatul social în rândul tinerilor?

Europa e mult mai pasivă în proiecte față de Moldova. Sunt mult mai puține oportunități pentru tineri de a învăța despre: antreprenoriat, business, leadership, etc. Însă tinerii încearcă să fie cât mai creativi atunci când colectează bani pentru caritate. Unii dintre prietenii mei va pleca vara viitoare în Mongolia cu mașina (pornind din Maria Britanie) pentru a strânge bani pentru un ONG. Un alt prieten vindea la școală carduri (Yu-gi-oh style) cu profesorii noștri. Fiecare card avea o poză cu profesorul în cauză și nivelul lui de carismă, umor, stil pedagogic. A vîndut peste 2000 de carduri, de menționat, toată școala le adora, și a strîns peste 1500 de lire sterline pentru on ONG ce ajută copiii cu cancer.
Acum, având în spate experiența SantaExpress, în ce domeniu ai alege să inițiezi o afacere?

La moment lucrez la un proiect non-profit, care ar soluționa problema subiectivității și a părtinirii (bias) în media. Nu pot da prea multe detalii, fiindcă e un drum foarte lung până când proiectul va ajunge la stadiul său final. În schimb, pot să vă spun că inițiez în curând să aduc proiectul Superhumans în Marea Britanie – proiect menit să te scoată din zona din comfort și să te învețe să fii deschis oportunităților. Am  lansat Superhumans  cam cu un an în urmă în Moldova, iar succesul acestuia m-a determinat să-l fac cunoscut și colegilor mei de aici.

11424459_879418588805027_6671344715339233015_n
Hai să vorbim un pic și despre studii. Cum se vede Marea Britanie prin ochii unui student moldovean? E atât de diferit și abracadabrant sistemul britanic de învățământ?

Cultura e foarte diferită. Oamenii sunt obișnuiți să-ți răspundă prin zâmbet. Am verificat, practica dată nu merge și-n Moldova.

Învăț la Tonbridge School în Marea Britanie. Am ajuns aici după ce am obținut bursa HMC. Sunt aici de aproape un an, mai urmează unul. Aici, elevii sunt încurajați să-și aleagă obiectele care-i interesează. Așa am făcut și eu. În acești doi ani de studiu voi avea în orar doar patru obiecte, printre care: matematica, matematica avansată, fizica și design technology. Spre deosebire de sistemul liceal din R.Moldova, aici avem trei semestre în loc de două, iar orele le terminăm abia în luna iulie. Avem lecții și sâmbăta. O altă deosebire este că primim note doar pentru examenele finale.

Învăț la o instituție de tip boarding school, ceea ce înseamnă că locuim pe teritoriul unui campus studențesc, și nu plecăm acasă după ore, așa cum făceam în Moldova. Aici, suntem motivați să ne ocupăm cu sportul. În primul semestru m-am ocupat cu fotbalul, iar în al doilea semestru am ales să fac judo. Ba chiar am luat bronzul la o competiție. Iar în urma unei competiții interne am fost desemnat căpitanul echipei de judo pentrul anul viitor.

Și pe final, spune-ne ce ai învățat sau continui să deprinzi de la britanici? 

Politețea. Atunci când am ajuns în Marea Britanie, noi, bursierii HMC, am fost invitați la un curs de orientare la Cambridge, unde pe lângă multe alte lucruri interesante, am învățat și două fraze tare utile: Yes, please (Da, vă rog) și No, thank you (Nu, vă mulțumesc.)
Înainte de a pune punct, Nicolae ne-a transmis  un mesaj pentru toți liceenii din țară: „Participați la Diamond Challenge Moldova! Și în general, acceptați toate provocările. Dacă nu mergeam într-o vară la programul ILead, nu ajungeam să-l cunosc pe Liviu, cu care ulterior ne-am înscris în competiția DCM. Spuneți DA oportunităților.”
Proiectul „Diamond Challenge Moldova” este implementat de A.O. INVENTO în colaborare cu Centrul pentru Educație Antreprenorială și Asistență în Afaceri, cu susținerea financiară a Ministerului Tineretului și Sportului în cadrul Programului de Granturi 2015”, a University of Delaware – Horn Program in Entrepreneurship și a Ambasadei Statelor Unite în Republica Moldova. 

One thought on “Se spune că: „Diamond Challenge îți arată cum e să fii un bun antreprenor ”. Interviu cu Nicolae Stroncea

  1. Pingback: Nicolae Stroncea: De la afaceri de pe băncile școlii până la a fi elev în Marea Britanie - #diez

Leave a comment