diamond challenge moldova

For High School Entrepreneurs

„Diamond Challenge provoacă tinerii „să se joace de-a oamenii de afaceri”. Interviu cu Evelina Bunici

Leave a comment

Astăzi ne „teleportăm” în România, mai aproape de casă, acolo unde a ajuns să-și urmeze studiile Evelina Bunici. Evelina este elevă în clasa a IX-A la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Cluj. A absolvit cu succes  Diamond Challenge Moldova alături de colegele ei din Orhei Maria Mogîldea și Ludmila Zgurean, membre ale echipei Modern Reflections, vedetele ediției trei a competiției internaționale. De ce? Pentru că au fost primele care au spart gheața și care au luat premiul principal la categoria impact social.

Evelina, hai ș-om depăna un pic firul amintirilor. Hai cu începutul. Ce te-a determinat din start să te înscrii în competiția Diamond Challenge Moldova?

Pagina web a proiectului Diamond Challenge circula de cateva săptămâni pe facebook, iar eu nu puteam decide să mă înscriu în concurs sau nu, pentru că, atunci, mi se părea deosebit de complex și de neînțeles procesul de selecție. Ulterior, am fost invitată să particip la sesiunea de informare, unde am găsit răspuns la majoritatea întrebărilor și situația s-a limpezit un pic. Astfel încât, dupa o zi de la eveniment găsisem deja un mentor și înființasem echipa.

Deci, m-au determinat o serie de întâmplări potrivite la momentul potrivit și, desigur, susținerea prietenilor.

10940562_10153052842107392_2906776375479377702_n

Care totuși sunt cele mai importante lucruri pe care le-ai învățat participând la Diamond Challenge Moldova?

Ca să fiu sinceră, la acea vreme, nu aveam nici cea mai vagă idee despre ce însemnă business-ul  și îl percepeam ca pe ceva complicat și „interzis” minorilor. Diamond Challenge a însemnat deschiderea unei noi uși și, în consecință, descoperirea unui nou univers!

Am învățat cum se înființeaza o afacere, aspectele juridice ale acesteia, un pic de marketing, metode de administrare, public speaking, managementul timpului si al echipei și, de asemenea, am avut parte de un minunat business networking, unde oameni de succes din domeniul afacerilor Republica Moldova ne-au împărtășit din experiențele proprii.

13083280_978555412226273_5785451583553503155_n

Competiția pentru voi a luat sfârșit un an în urmă. Ați reușit să uimiți juriul de la Delaware cu accesoriile voastre reflectorizante, menite să prevină accidentele pe timp de noapte în zonele prost luminate, luând premiul mare la categoria impact social. Cum a evoluat Modern Reflections de atunci și până în prezent?

Având în vedere că suntem liceene, principala noastra preocupare este școala, însa, ne implicăm și muncim din greu și la activitățile extrașcolare, respectiv, și la Modern Reflections (ideea noastra de afaceri).

Astfel, în această iarnă am reusit să vindem o mare cantitate de căciulițe reflectorizante, în contextul în care am realizat un parteneriat cu MARA WOMAN și am trimis un număr mare de exemplare cumpărătorilor noștri din SUA. La momentul de față, colega noastra Maria lucreaza la o noua imagine a afacerii și sperăm să ne relansăm pe piață cu nou avânt.

v

După părerea ta, cum îi ajută pe tineri această provocare de a-și încerca abilitățile de antreprenori încă de pe băncile școlii?

Diamond Challenge este într-adevăr o provocare, după cum ne spune și numele competiției. Provoacă tinerii să fie creativi, să lucreze într-o echipă asupra unei idei concepute tot de ei și „să se joace de-a oamenii de afaceri”.

Consider, că acest proiect este oportunitatea perfectă de a-ți încerca abilitățile și competențele în domeniul respectiv, de a-ți testa spiritul antreprenorial, pentru a te convinge dacă aceasta este calea pe care vrei să o apuci în viitor.

 

Cum se dezvoltă în România față de aici, antreprenoriatul social în rândul tinerilor?

Încă nu am întâlnit tineri din domeniul antreprenoriatului social în România, însa presupun că se dezvoltă în condiții puțin mai bune și mai promitățoare decât în Republica Moldova. Motivul acestei presupuneri este faptul că, deși tinerii din România sunt la fel de creativi și inventivi ca tinerii moldoveni, aceștia mai sunt și sustinuți activ de comunitate și de diferite organizații care îi antrenează și îi asistă pe parcursul întregului proces de înființare și dezvoltare al afacerii.

Sper și cred că în viitorul apropiat și in Republica Moldova vor apărea organizații de acest fel, iar, ca efect, societatea și tinerii ar fi mult mai dispuși să muncească în domeniul antreprenoriatului social.

12939558_953282688086879_485750_n

 Acum, după un an petrecut la Cluj, în ce domeniu ai iniția o afacere?

Aș iniția acum o afacere tot în domeniul social, în sfera educației copiilor cu oportunități limitate. Mi se pare o idee deosebită și umanitară să facilitezi traininguri și instruiri contra cost, iar o parte din bani să se transforme în donații pentru copiii din centrele de plasament și orfelinate. Pentru că o afacere, pe lânga resursele financiare ce ți le asigură, mai trebuie să-ți aducă și satisfacție emoțională – asta înseamnă să fii cu adevărat fericit!

13278181_833589720107181_1954275618_n

Cutiuța cu sfaturi: Diamond Challenge este provocarea vieții voastre, acea aventură din liceu despre care le veți povesti cu drag nepoților! Nu ezitati să aplicați, să aduceți la realitate un vis și o idee și, pe lânga toate aceste mici victorii, să mai și câștigați biletul spre o aventură americană la Delaware!

Proiectul „Diamond Challenge Moldova” este implementat de A.O. INVENTO în colaborare cu Centrul pentru Educație Antreprenorială și Asistență în Afaceri, cu susținerea financiară a Ministerului Tineretului și Sportului în cadrul Programului de Granturi 2015”, a University of Delaware – Horn Program in Entrepreneurship și a Ambasadei Statelor Unite în Republica Moldova. 

Sursa poze: Arhivă personală

Leave a comment